Pentru PACIENȚI


Cum se desfășoară un program de psihoterapie?

Programele de psihoterapie presupun parcurgerea unui număr de module care abordează tematici relevante pentru tratamentul anxietății. Modulele presupun înțelegerea propriilor simptome, factorii care le-au declanșat și factorii care le mențin, precum și exerciții concrete prin care se poate acționa pentru reducerea simptomelor. Pacienții pot parcurge aceste module pe cont propriu sau în colaborare cu un psihoterapeut. Noi recomandăm parcurgerea tuturor modulelor dintr-un program terapeutic, în ordinea în care ele au fost concepute. Însă pacienții pot urma un program flexibil. Unii pacienți pot parcurge în mod preferențial anumite module – nu toate. Alții pot parcurge toate modulele, dar într-o altă ordine decât cea în care ele sunt prezentate. Acestea sunt trasee diferite care pot duce la aceleași rezultate pozitive. Este important să înțelegeți motivul pentru care sunteți ghidat să parcurgeți modulele din programul terapeutic corespunzător problemelor dumneavoastră și să perseverați în realizarea exercițiilor care vă sunt recomandate. Psihoterapia, în orice formă s-ar desfășura ea, este un proces activ care necesită implicare și muncă din partea dumneavoastră.

Cât durează un program de psihoterapie?

Din păcate nu există un algoritm care să ne permită să calculăm dinainte cât va dura psihoterapia. Există cel puțin trei motive pentru care nu avem un răspuns direct. Unu – evoluția tratamentului variază foarte mult de la o tulburare la alta și în funcție de numeroși factori ce țin de istoricul/personalitatea/mediul pacientului. Doi – ritmul în care pacienții parcurg modulele de terapie este foarte diferit. Trei – există o varietate de scenarii în care pacienții (alături de terapeuți) hotărăsc că tratamentul poate fi încheiat. De exemplu, unii pacienți decid să încheie terapia doar atunci când s-au remis toate simptomele majore. Alți pacienți hotărăsc acest lucru deja când anumite simptome au intrat sub controlul personal și pot fi tolerate fără să le tulbure activitățile importante, chiar dacă celelalte obiective terapeutice rămân nerezolvate. Din aceste motive, este important să aveți în vedere că PAXONLINE nu vă impune un ritm strict de lucru și nu vă poate garanta repere temporale fixe. Cu toate acestea, considerăm că, în cele mai multe cazuri, durata valabilitatii unui program (4 luni) – este suficientă pentru a obține ameliorări considerabile în orice simptomatologie acoperită de programele terapeutice PAXONLINE.

Se poate urma cu succes un program de psihoterapie pe cont propriu (fără colaborarea cu un terapeut)?

Da. Platforma PAXONLINE a fost concepută cu ambele scenarii în minte: pacient autonom și pacient în colaborare cu un terapeut. În acest sens, modulele de psihoterapie conțin informații, resurse și exerciții care pot fi asimilate și implementate de ambele categorii de utilizatori. Desigur că există diferențe între cele două scenarii. De exemplu, pacienții care colaborează cu terapeuți pot beneficia de asistență psihologică personalizată. Însă, succesul terapiei se bazează pe elemente care sunt comune ambelor scenarii: înțelegerea simptomatologiei și a factorilor psihologici care o mențin și practicarea repetată a exercițiilor terapeutice recomandate. Fără aceste elemente, pacienții, cu sau fără terapeut, vor avea o rată scăzută de succes în tratament.

Cine este eligibil pentru PAXONLINE? Cine poate beneficia de pe urma unui program online de psihoterapie?

Din punct de vedere tehnologic, studiile noastre pilot au arătat ca PAXONLINE este o platformă intuitivă cu care marea majoritate a utilizatorilor s-au familiarizat ușor-foarte ușor. Desigur, cunoștințele generale despre utilizarea calculatorului și navigarea pe internet constituie prerechizite utile, și sunt recomandate, pentru a beneficia din plin de facilitățile PAXONLINE. În ceea ce privește tratamentul psihologic propriu-zis, există deja numeroase studii clinice care au evidențiat că serviciile de psihoterapie pot fi implementate cu mult succes în mediile online. Există un mare interes la ora actuală pentru a descoperi care este profilul utilizatorului care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei forme de psihoterapie, dar datele pe care le avem deocamdată sunt insuficiente. Din punctul nostru de vedere, orice pacient care este familiarizat cu comunicarea online, care poate lucra autonom și care își ia un angajament să parcurgă riguros modulele de terapie, poate beneficia mult de pe urma utilizării PAXONLINE, cu sau fără colaborarea cu un terapeut. Desigur, există câteva situații în care recomandăm utilizarea PAXONLINE doar ca adjuvant pentru un tratament psihologic sau psihiatric principal – vezi întrebarea din această secțiune: “Cui nu i se adresează PAXONLINE?”.

Cui nu i se adresează PAXONLINE?

PAXONLINE a fost concepută în mod special pentru prevenția și psihoterapia tulburărilor de anxietate. Prin urmare, deși cuprinde anumite elemente relevante pentru psihopatologie în general, PAXONLINE nu este recomandată decât pentru intervenția în anxietate. Pentru alte tulburări, precum tulburări de depresie sau psihotice, recomandăm pacienților să se adreseze altor programe online (vezi DEPRETER pentru depresie) sau să consulte direct un specialist în cadrul unui cabinet sau clinică de psihiatrie și să nu utilizeze PAXONLINE decât ca un instrument adjuvant pentru tratamentul supervizat de acesta. De asemenea, datorită naturii sale, în situații de criză (precum ideații suicidare sau tentative de suicid) platforma online PAXONLINE nu poate înlocui intervenția unui specialist și nu este recomandată ca tratament principal. Tot din acest motiv, PAXONLINE nu este recomandată în situațiile în care, datorită simptomatologiei sale (ex. depresie severă cu ideație suicidară), pacientul (fară supervizarea unui terapeut) nu poate lucra autonom și nu poate urma indicațiile terapeutice. PAXONLINE nu se adresează, de asemenea, persoanelor sub 18 ani.

Cât timp este valabil contul meu PAXONLINE?

Conturile PAXONLINE nu expiră. Odată ce ați făcut un cont, veți putea accesa contul pentru un timp nelimitat. Există însă o valabilitate prestabilită pentru fiecare serviciu contra-cost (vezi Tarife). De exemplu, după activarea programului de tratament standard sau personalizat din PAXONLINE, un pacient poate să îl acceseze nelimitat pe o perioada de 4 luni. După care programul nu mai este valabil, decât dacă este reactivat.

Cum sunt utilizate datele mele personale în PAXONLINE și cum sunt ele protejate?

Consultați Politica de confidențialitate. Pentru a vă înregistra în PAXONLINE va trebui să ne trimiteți câteva date de bază (email, sex și data nașterii). Aceste date sunt esențiale pentru a vă putea crea un cont și pentru a vă putea oferi rezultate relevante la testele pe care le completați (acestea au etalone în funcție de sex și vârstă). Dacă doriți să accesați serviciile contra-cost, trebuie să mai completați câteva date personale necesare pentru evidența financiar-contabilă (datele de facturare). Toate aceste date sunt strict confidențiale și protejate în bazele noastre de date. Apoi, pe parcursul utilizării platformei, dumneavoastră veți putea salva într-un portofoliu personal anumite date ce țin de demersul psihoterapiei – precum rezultatele de la sesiunile de evaluare psihologică, conversații pe care le purtați cu psihoterapeutul dumneavoastră sau observații notate în modulele terapeutice. Toate aceste date nu pot fi accesate decât de dumneavoastră sau de psihoterapeutul cu care colaborați. PAXONLINE este o platformă bine securizată, iar accesul la aceste date nu se poate face decât prin contul personal. Este important să înțelegeți că, asemeni oricărui cont online, depinde de dumneavoastră să vă stabiliți o parolă puternică cu care să vă protejați intrarea în contul personal și să păstrați această parolă într-un loc sigur. Dacă vă pierdeți parola, o puteți recupera prin intermediul adresei de mail. Din acest motiv, este important să vă asigurați că adresa de mail de pe care vă înregistrați este și ea bine protejată.